tisdag 27 september 2016

Hur man festar i Ryssland

När jag var ung och inte alls insatt i några europeiska vanor hamnade jag på min svenska kompis  födelsedag. Då blev jag nästan chockerad av hur matbordet såg ut: ett skål med skårpor, två skål med sås och olika vinflaskor. Det var allt. Helt okej, va? Inte för en ryss!

Det är traditionellt här att matbordet är en större del av hela festen, oavsett om vi firar Nyår, födelsedag eller bara bjudit in våra kompisar på middag. Man sitter vid bordet, äter, dricker och pratar. Och det är en rätt lång process! De flesta  män föredrar vodka, så vi tycker att det ska vara fler näringsrika maträtter på bordet. Det är olika majonnässallader (minst två, gärna tre eller fyra), korv,  som serveras först. Sedan följer varmrätt och det brukar vara kokt potatis och kött, kyckling  eller fisk, samt inlagda grönsaker. Sedan serveras te/kaffe med tårta, bakelser och godis. Om man alltså inte bara sitter vid bordet nästan hela kvällen, utan också leker/spelar, dansar mycket och dylikt, kan festen bli ett tredagars firande.

Det är inte så roligt, nej. Därför börjar allt fler ungdomar ersätta en matfest till en spelfest,  eller pratfest eller gå-ut-och-spela-billjard-fest. Men traditionellt är det i alla fall att sitta vid bordet.
OBS! Vi äter inte rysk kaviar med sked till frukost. Vi äter det bara vid stora fester och bara i form av små smörgåsar.

Nånstans i nätet har jag läst att en svensk berättar om ryska matvanor. Det står att vi alltid har en vodkaflaska/ en vodkakanna på bordet. Det kan vara kanske i en liten ynklig by där folket sitter utan nåt jobb och glädje och dricker bara vid varje måltid. Men då är det inte vodka tror jag, utan någon annan sorts sprit.

Men. Om jag hade t ex en inbjuden svensk kompis som skulle vara här i R. under tre-fyra dagar, skulle jag kanske laga något speciellt för honom/henne varje dag. Det är ju en gäst. Och någon alkohol  skulle det väl  vara också. Men nej, vi har normalt inte vodka som en nödvändig maträtt på bordet.


Den andra överraskningen för mig blev svenskarnas  skåltradition. För det första lyfter svenskarna bara upp glasen och säger ”Skål!”. Det är helt annat som vi ryssar menar med ”ett skål”! Man ska skåla på riktigt, med glasens ljud och vinets stänk. Sitter det många personer vid ett stort bord, ska det inte vara något problem! Man står upp, räcker fram glasen, häller ut hälften av var sin vätska och skålar ivrigt! 
Dessutom brukar man inte bara klinga med glasen och dricka. Ryssar antingen bara dricker utan att lyfta eller säger något trevligt till varandra innan de skålar. Det kan vara någon önskning till födelsedagsbarnet, tackande mot värden och värdinnan eller bara typ ”Må alla människor vara friska”! Det är ingen överdrift, det gör vi verkligen!


2 kommentarer: